Finland – en äkta motorsportnation

Bland de skandinaviska länderna är det Finland som genom tiderna varit mest framstående inom motorsport. Inom både rally och Formel 1 har Finland haft stora namn bland världseliten och motorsport är en av finnarnas mest folkkära idrotter.

I den här artikeln berättar vi lite närmare om Finlands stora motorstjärnor samt om motorsportens roll i landet. Häng med för att veta mer om de finska förarnas meriter!

Motorsport – en finsk folksport

Sett till antalet invånare är faktiskt Finland det land i hela världen som odlat fram flest internationella stjärnförare i rally och formel 1. Traditionen kring motorsport går långt tillbaka i tiden och det är en idrott som engagerar hela det finska folket. Med andra ord vad vi brukar kalla för en folksport. Med så pass få invånare i jämförelse med andra länder är Finlands representation i motorsportvärlden imponerande.

Formel 1 förare

Sedan början av 80-talet har Finland varit bland de ledande nationerna inom formel 1. Det hela tog sin start med att Keke Rosberg vann VM-bucklan i formel 1 1982. Därefter inleddes en lång etapp med framgångar för Finland. En av landets mest kända formel 1 förare genom tiderna är mika hakkinen som tog hem VM-titeln två år i rad under slutet av 90-talet. Med 20 Grand Prix segrar tillhör Häkkinen FInlands främsta motorsportstjärnor. Efter Häkkinen var det Kimi Räikkönen tur att ta över tronen som Finlands stora stjärna. Han har bland annat VM-pokalen från 2007 i bagaget.

Rally förare

Från slutet av 80-talet fram till mitten av 90-talet var Juha Kankkunen Finlands främsta rallyförare och även världens mest framgångsrika förare. Efter honom tog Tommi Mäkinen över och skulle tillsammans med sitt Mitsubishi stall kamma hem VM-titeln fyra gånger i rad. Totalt sett vann han hela 24 rally VM. Marcus Grönholms karriär tog vid säsongen 2000 då han även vann sin första VM-titel. Två år senare kammade Grönholm hem VM-buckan på nytt och han avslutade karriären genom att vara den finska förare med flest VM-vinster.