Bilar som sålts till förmån för välgörenhet

Få bilar idag kan väl jämföras med den numer klassiska Aston Martin DB5. Bilen som har nått ikonstatus tack vare sin medverkan i diverse Bondfilmer, sågs för första gången i filmen Goldfinger från 1964.

James Bond spelades då av Sean Connery, men bilen skulle även komma att synas i Bondfilmerna Goldeneye och Tomorrow Never Dies (med Pierce Brosnan som Bond) samt i Casino Royale, Skyfall och Spectre (med Daniel Craig som Agent 007). Dock kördes andra Aston Martin-modeller i några av dessa filmer, vilket kanske endast ett tränat öga kan se.

Kort historik

Modellen DB 5 designades och tillverkades som en uppdaterad version av föregångaren DB 4. Den hade större motor men karossen var densamma som på de sista DB4-vagnarna. Den nya modellen tillverkades med en femväxlad växellåda, vilket kom att bli standard i efterföljande tillverkningsserier.

Välgörenhetsauktioner

2014 genomförde det anrika auktionshuset Christies en omskriven auktion i samband med att Bondfilmen Goldfinger hade 50-årsjubileum. En guldpläterad kopia av Bonds Aston Martin-modell såldes för inte mindre än 68 500 brittiska pund, vilket motsvar cirka 795 000 svenska kronor i aktuell valutakurs (september 2018). Pengarna skänktes oavkortat till välgörenhet.

Ytterligare en stor välgörenhetsdonation skedde samma år. Den gången i samband med en spektakulär auktionsförsäljning av en 1934-års modell Mercedes-Benz 500K/540 K Spezial-Roadster. Auktionen ägde rum i Tyskland, och större delen av pengarna skänktes till Alzheimerfonden (resten fick Cancerfonden ta emot). Tillsammans fick de drygt 28 miljoner kronor, och vad Alzheimerfonden beträffar har man inte tagit emot en större enskild donation vare sig förr eller senare.

Fler Aston Martins

Även den Aston Martin-modell som kördes av Daniel Craig i Bondfilmen Spectre, auktionerades ut 2016. Bilen, signerad av Daniel Craig i egen hög person, var en DB10 med en kapacitet på cirka 300 km/timmen. Prislappen landade på 2 434 500 brittiska pund, vilket i runda slängar motsvarar 30 miljoner kronor!

Pengarna skänktes till Médecins Sans Frontières, som på svenska heter Läkare Utan Gränser. Vem som köpte bilden har förblivit okänt, men en kvalificerad gissning är att det var en extremt välbärgad (och generös) person.

Det är däremot känt vem som köpte undervattensbilen som användes i Bondfilmen Älskade spion. Tesla Motors Elon Musk la 2013 beslag på den ikoniska Lotus Esprit som sågs i filmen som kom ut 1977. Tesla-vd:n köpte den för 968 000 US dollar, vilket motsvarar omkring 8, 5 miljoner svenska kronor (september 2018).

Ferrari kan också

2017 byggde den italienska biltillverkaren Ferrari sitt sista exemplar av modellen LaFerrari Aperta, som ett led i bilföretagets 70 år-firande. Endast 210 exemplar har byggts av denna supersportbil, som drivs av en V 12: a med kapacitet för 6,2 liter, 950-hästar plus en elmotor med ytterligare 163 hästkrafter. Det tar ungefär 2,9 sekunder att komma upp i 100 km/h. Det går fort, med andra ord!

Det sista exemplaret av LaFerrari Aperta var alltså huvudattraktion på RM Sotheby’s auktion, som gick av stapeln samma år som bilen byggdes. Huvudsyftet var dock inte att sälja bilen för egen vinning – Ferrari skulle istället skänka hela vinsten till välgörenhet.

Dock gör biltillverkaren en och annan storvinst vid sidan av; nyligen såldes ännu en Ferrari för 70 miljoner dollar.

Hur gick det då för Apertan?

Jo, den klubbades för närmare 80 miljoner kronor som skänktes till Rädda Barnen. Med den prissumman slog man alla rekord och förväntningar med råge! Och med försäljningen försvann också den sista modellen LaFerrari Aperta. Den gjorde det med dunder och brak, tack vare en enormt framgångsrik auktion.