Motorsport i Sverige

Motorsport är kanske inte lika känt i Sverige som EM-fotboll är. Känner du till motorsportgrenarna Crosskart, Folkrace, Dragracing och Offroad? Då tillhör du med all sannolikhet den delen av svenska folket som känner till en del om motorsport. Generellt är Formel 1, Rally och Speedway de mest kända grenarna.

Lång svensk tradition

I Sverige har det sedan länge varit tradition att tävla i olika grenar inom motorsport. Det är förmodligen tack vare det vi som nation har varit framgångsrika inom sporten under alla år. Sverige har fostrat många framgångsrika förare. Några av dem har du säkert hört talas om i olika sammanhang:

Ronnie Petersson, Stefan Johansson (alias Lill-Lövis), Kenny Bräck, Ewy Rosqvist-von Korff, Mattias Ekström, Joakim Bonnier, Markus Grönholm, Ramona Karlsson, Eje Elgh och inte minst – kartläsaren Tina Thörner. Det är en imponerande skara idrottsutövare, och listan kan fyllas på med många fler namn. Så då gör vi det:

Till exempel med Tony Rickardsson (speedway) och Håkan Carla Carlquist (motorcross), som med sina 7 VM-titlar respektive 500cc-titlar tillhör de allra främsta. I enduro har vi ingen mindre än Anders Eriksson att skryta med; en av endurosportens mest framgångsrika förare – någonsin!

Även inom rallysporten kan Sverige stoltsera med inte mindre än två världsmästare – Björn Waldegård och Stig Blomqvist. För övrigt arrangeras två internationella stortävlingar inom enduro varje år: Novemberkåsan som firade 100-årsjubileum 2015, samt Gotland Grand National som firade 30-årsjubileum 2013.

Olika grenar inom motorsporten

Totalt finns det 6 olika motorsporter som det tävlas i både nationellt och internationellt:

  • Grand Prix

Grand Prix betyder direkt översatt från franska “stort pris”. Som tävlingsform används namnet också inom sporterna ridning, dans och cykling. När det gäller motorsport är det de deltävlingar som körs i världsmästerskapen i Formel 1 som kallas Grand Prix, förkortat GP.

  • Rally

Bilarna körs både på transportsträckor och specialsträckor, med förare och kartläsare i bilen. Det är med högst specialutrustade bilar man kör, oftast på en sluten bana med grus eller asfalt. Det går undan i rally, så det är ingenting för den som är fartskygg!

  • Rallycross

I motorgrenen rallycross kör förarna specialutrustade bilar, oftast på grus eller asfalt och alltid på en sluten bana. Generellt är en rallycrossbana 1000 meter, och de tävlande kör oftast flera heat där det sammanräknade resultat är det som räknas som slutresultat.

  • Enduro

I den här grenen, som många anser liknar motorcross, kör föraren sin motorcykel på svåra, fysiskt krävande banor i mycket tuff terräng. Namnet Enduro kommer från det engelska ordet för uthållighet; endurance. Det är just precis vad sporten handlar om – det krävs enorm fysisk styrka, balans och uthållighet för att bli en framgångsrik enduroförare.

  • Motorcross

För det otränade ögat relativt likt Enduro, med den stora skillnaden att föraren kör sin motorcykel på en inhägnad bana. I motorcross, även förkortat MX, kör man oftast på grus, jord eller sand, på banor som är omkring 1-2 kilometer långa. Vanligtvis ligger banorna i ett grus- eller sandtag och är mycket kuperade, vilket kräver en hel del fysisk styrka och god balans.

  • Speedway

I Sverige körs speedway oftast på grus, lera och/eller lerskiffer som underlag. Föraren kör en specialtillverkad motorcykel på en rundbana, även kallad ovalbana. Ibland kör man även på en bana avsedd för biltävlingar, alt. en motorväg avsedd för biltrafik. Ett race körs mellan 2 lag som består av 7 förare vardera.

  • Virtuell motorsport

Träna och och tävla i Virtuell motorsport? Jodå, det går, men sporten har mest varit representerad på diverse motormässor hittills. Man kan köra hemifrån och med hjälp av en simulator.